PROJECTE | Xarxa de vigilància de SARS-CoV-2 en aigües residuals de Catalunya |
ENTITAT FINANÇADORA
Agència Catalana de l´Aigua (ACA)
DURADA
2020-2020
COORDINADOR
Agència Catalana de l´Aigua (ACA) - Agència de Salut Pública de Catalunya, Generalitat de Catalunya
INVESTIGADOR PRINCIPAL
I.P.:Dr. Carles Borrego - Co I.P.: Dr. Lluís Corominas
INVESTIGADORS
Dra. L. Guerrero, Dra. N. Collado, Prof. Albert Bosch, Prof. Rosa Maria Pintó, Dra. Susana Guix,Prof. Rosina Gironès, Dra. Sílvia Bofill-Mas, Dra. Marta Rusiñol, Dr. Gabriel Anzaldi, Dra. Nuria Canela; Dra. Helena Torrell.
IMPORT ICRA
39.300.- Eur
L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) està coordinant la xarxa de vigilància del virus SARS-CoV-2 en l’aigua residual a Catalunya. D’acord amb els principis de l’epidemiologia basada en les aigües residuals, la xarxa de vigilància té com objectiu generar informació a nivell territorial sobre la circulació del virus mitjançant la quantificació de l’ARN del SARS-CoV-2 en les aigües residuals de Catalunya. Aquesta vigilància aporta informació complementària pel seguiment de la transmissió de la COVID-19 al territori.
En total es mostregen 56 Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR) repartides per tot el país i que assisteixen a 193 municipis. En total, la població servida per aquestes 56 EDAR representa el 79,7% del total a Catalunya, monitoritzant-se com a mínim 1 EDAR per comarca. Trenta-sis d’aquestes 56 EDARS es mostregen setmanalment i 18 quinzenalment, el que resulta en la vigilància de 46 EDAR cada setmana. Així mateix, s’ha tingut en compte un factor estacional mitjançant el seguiment d’algunes EDAR localitzades en poblacions costaneres que reben una gran afluència turística durant la temporada estival.
La recollida de mostra es duu a terme a l’entrada de cada EDAR utilitzant mostrejadors automàtics refrigerats que agafen mostres compostes durant 24h amb una freqüència de 20 minuts i proporcionals al cabal. El mostrejador automàtic s’activa els dilluns a les 8:00 h i s’entrega 24 h després a través d’un servei de missatgeria. El transport es realitza a través de 8 rutes optimitzades per minimitzar el temps d’entrega als laboratoris encarregats de les analítiques que reben les mostres el mateix dimarts abans de les 15 h.
Les tasques analítiques es reparteixen entre tres grups de recerca amb reconeguda expertesa i capacitat analítica. Dos d’aquests formen part del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística (Facultat de Biologia) de la Universitat de Barcelona. En concret, el laboratori del grup de recerca en Biologia Molecular de Virus Entèrics (https://is.gd/I2NX0f) i el grup de recerca en Virus, Bacteris i Protozous d’interès en Salut Pública i Seguretat Alimentària (VirBaP, https://is.gd/rNmGr1). El tercer laboratori encarregat de les analítiques és el Centre for Omic Sciences (http://omicscentre.com ) d’EURECAT, localitzat a Reus.
S’ha desenvolupat també una plataforma en línia que inclou dos formularis per l’entrada de dades (un per les EDAR i un altre per laboratoris) i una web pública de visualització dels resultats. Aquesta plataforma web (https://sarsaigua.icra.cat/) permet el seguiment dels resultats setmana rere setmana a través d’un mapa interactiu del territori català on es localitzen totes les EDAR monitoritzades acolorides en funció de la concentració absoluta de les dianes gèniques analitzades. Seleccionant cadascuna de les EDAR s’accedeix a un gràfic on es mostra amb més detall l’evolució temporal de les concentracions per a poder estimar la circulació del virus en les aigües residuals.