PROJECTE Real Time monitoring of SEA contaminants by an autonomous lab-on-a-chip biosensor (SEA-on-a-CHIP)

ENTITAT FINANÇADORA

European Union - FP7 Ocean 2013 (614168)

DURADA

2013-2017

COORDINADOR

Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) and ICRA

INVESTIGADOR PRINCIPAL

Damià Barceló

INVESTIGADORS

IMPORT ICRA

179.152€

Investigadors de l’Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) participen en el projecte europeu Real time monitoring of SEA contaminants by an autonomous lab-on-a-chip biosensor (SEA-on-a-CHIP), dins el VII Programa Marc de la Unió Europea, sobre el desenvolupament i implementació de sensors automàtics manejats per control remot en aigües de mar. El sensors són com petits "laboratoris flotants" que permetran detectar els diversos contaminants químics que existeixen en les aigües marines.

El projecte està liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i hi participen 17 grups de recerca diferents de 9 països europeus (Àustria, Espanya, França, Grècia, Itàlia, Noruega, Portugal, Regne Unit, Romania i Suècia).

L'equip format per Damià Barceló, director de l'ICRA i investigador de l'IDAEA-CSIC, i per Marinel·la Farré de l'IDAEA-CSIC, coordina aquest projecte en el qual participa la investigadora Sara Rodríguez-Mozaz de l'ICRA, i uns altres 16 grups pertanyents a 9 països europeus.

Per al seguiment de la qualitat de les aigües marines, especialment en punts de potencial impacte de contaminació, com poden ser les aigües costaneres, habitualment es realitzen preses de mostres d'aigua rutinàries que s’envien a laboratoris especialitzats per a la seva posterior anàlisi en el transcurs de 2-5 dies. En alguns casos la informació sobre la contaminació de les aigües pot ser de crucial importància i ha de ser proporcionada ràpidament. I és per això que es requereix disposar de metodologies analítiques més ràpides que donin una idea d'aquesta contaminació. Amb aquest objectiu, en aquest projecte es pretén desenvolupar nous sensors miniaturitzats deslocalitzats que prenguin mostres de forma periòdica i realitzin les anàlisis en temps real. Es tractaria de "laboratoris flotants” totalment autònoms, que comptaran amb una font d'energia, de reactius necessaris per a l'anàlisi, i la tecnologia essencial per a la recepció i transmissió de dades. Aquests dispositius poden realitzar l'anàlisi simultània de diversos compostos seleccionats com els més representatius en zones impactades, com és el cas de les àrees costaneres. De forma remota, es podrà no només tenir accés a la informació recollida pels sensors, sinó també a canviar la seqüència de mesura, i augmentar per exemple la freqüència de les anàlisis o/i centrar-se en l'estudi d'algun contaminant en concret. Es tracta en tot cas d'una tecnologia flexible i molt econòmica que pot adaptar-se a les necessitats de control.

En els propers gairebé 4 anys es treballarà en el projecte del desenvolupament i validació d'aquest sensor i amb una aplicació concreta, en les instal·lacions d'aqüicultura, incloent-hi l'avaluació ràpida de 8 contaminants que o bé afecten la producció d'aqüicultura o bé són productes d'aquesta mateixa indústria i que poden afectar el medi ambient i la salut humana com és el cas d'antibiòtics i pesticides. Encara que el sistema s'avaluarà per a aquesta aplicació en concret, és fàcilment adaptable a altres compostos diana o altres situacions com el cas de les aigües costaneres.

https://www.icra.cat/files/projecte/Flag of Europe 6 https://www.icra.cat/files/projecte/seaonachip
Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar