PROJECTE | Marie Curie Actions - International Reintegration Grant: Sulfide and Greenhouse Gas emissions from Mediterranean Sewers (SGHGEMS) |
ENTITAT FINANÇADORA
Unió Europea PIRG08-GA-2010-277050
DURADA
2011-2015
COORDINADOR
ICRA
INVESTIGADOR PRINCIPAL
Oriol Gutiérrez
INVESTIGADORS
IMPORT ICRA
100.000€
Projecte d’investigació liderat per l’ICRA que compta com a soci internacional amb l’Advanced Water Management Centre (AWMC) de la Universitat de Queensland (Australia) i la participació del Consorci de la Costa Brava com a entitat local gestora de l’aigua. El projecte està finançat per la Unió Europea dins el 7è programa marc Marie Curie Actions – International Reintegration Grants.
Antedecents
Els sistemes de col•lectors són un component integrat i molt important dins els sistemes d’aigües residuals urbanes i la gestió de les aigües pluvials. La seva funció principal és el transport d'aigües residuals i/o aigua de pluja cap a les plantes de tractament o directament a les aigües receptores. La naturalesa de les aigües residuals, però, implica a una sèrie de complexes transformacions químiques i bioquímiques com la producció i acumulació de sulfhídric (H2S) i metà (CH4), que produeixen diversos efectes perjudicials. Concretament l'acumulació de sulfhídric en col•lectors provoca: i) l'olor i molèsties a les zones al voltant de col•lectors, ii) riscos sanitaris degut a la seva toxicitat, i iii) corrosió en canonades i estructures d'entrada de plantes de tractament d'aigües residuals. Per la seva banda, el metà és un gas d'efecte hivernacle que contribueix de manera significativa a l'escalfament global del planeta i també presenta potencial explosiu si s'acumula en espais tancats. Malgrat els impactes descrits, la producció de sulfhídric i metà en col•lectors encara no es troba integrada en la gestió dels sistemes d’aigües residuals urbans de l’àrea mediterrània. Aquest fet és especialment greu en la conca Mediterrània, on les prediccions climàtiques indiquen escenaris d’escassetat d’aigua on les emissions perjudicials des de col•lectors augmenten de manera significativa degut a la baixa qualitat de l’aigua residual.
Objectius del projecte
L'actual projecte de recerca té com a objectiu estudiar i mitigar la producció d'emissions de sulfhídric i gasos d'efecte hivernacle procedents de clavegueres exposades a condicions de clima mediterrani. La metodologia del projecte combina un treballs experimentals amb campanyes de mostreig en col•lectors reals amb models matemàtics avançats per a proporcionar mesures de control eficaces i aplicables. L'objectiu és dur a terme la primera quantificació de sulfhídric i metà en sistemes col•lectors de la Mediterrània i també per crear eines de gestió avançades que incloguin el control de les emissions de clavegueram per al funcionament òptim dels sistemes urbans d'aigües residuals.
Resultats
25/5/2012
Els resultats inicials del projecte SGHGEMS presentats a la conferència internacional IWA ECO-STP 2012.
L’investigador de l’ICRA Oriol Gutiérrez presenta els resultats inicials del projecte SGHGEMS a la conferència internacional IWA Ecotechnologies for Wastewater treatment ECO-STP 2012 a Santiago de Compostela, Espanya. El treball presentat té per nom: “Advanced assessment of Sulfide and Methane emissions from sewers of Mediterranean cities” - Oriol Gutiérrez, Keshab R. Sharma and Manel Poch. Clickar aquí per veure document.
http://www.novedar.com/ecoSTP/
5/7/2012
L’investigador ICRA Oriol Gutiérrez formarà part del comitè científic internacional de la conferència IWA 7th International Conference on Sewer Processes & Networks, SPN7 2013.
L’investigador de l’ICRA Oriol Gutiérrez ha sigut seleccionat per formar part en el comitè científic internacional de la conferència IWA 7th International Conference on Sewer Processes & Networks, SPN7 2013, que tindrà lloc a Sheffield, Anglaterra del 28 al 30 d’agost 2013. El comitè científic inclou els investigadors internacionals més importants en el tema dels sistemes de sanejament i col•lectors d’aigües residuals.
http://www.shef.ac.uk/spn7/scicomm
http://www.shef.ac.uk/spn7/home
1/8/2012
Jornada tècnica del projecte SGHGEMS. 1er any del projecte.
El dia 1/8/2012 va tenir lloc a les instal•lacions de l’ICRA la jornada tècnica informativa sobre el primer any de funcionament del projecte SGHGEMS. En la jornada es van presentar els resultats inicials del projecte, les primeres monitoritzacions de sulfhídric i metà i les tasques previstes per els següent any del projecte. Hi van assistir al voltant de 30 persones, incloses representants de les entitats gestores d’aigües municipals que van manifestar el gran interès en el projecte i en els resultats i solucions que està aportant a la problemàtica de les olors i emissions nocives.
Clickar aquí per accedir a la presentació dels resultats
http://www.icra.cat/news/convocatoria-primera-jornada-informativa-projecte/129
4/10/2012
Els resultats del projecte SGHGEMS presentats a la conferència nacional espanyola META 2012
L’investigador de l’ICRA Oriol Gutiérrez presenta els resultats del projecte SGHGEMS a la conferència nacional Mesa Española de Tratamiento de Aguas META 2012 a Almeria, Espanya. El treball presentat té per nom: “Monitorización y predicción de las emisiones de sulfhídrico y metano en sistemas de alcantarillado en ciudades mediterráneas”. Oriol Gutiérrez, Keshab Sharma, Joana Batista , Maite Pijuan i Manel Poch. Clickar aquí per veure document.
27/5/2013
L’ICRA presenta el procés de colonització i desenvolupament de biofilms en sistemes col·lectors d’aigües residuals a la conferència Internacional IWA Biofilm Reactors 2013
L’investigador de l’ICRA Oriol Gutiérrez presenta els resultats en l’estudi de la colonització inicial de biofilms en sistemes de col·lectors i de sanejament d’aigües residuals a la conferència internacional IWA Biofilm Reactors 2013 a Paris, França. El treball porta per nom: “Biofilm colonisation in sewer start-up”. Joana Batista, Olga Auguet, Maite Pijuan, Carles Borrego i Oriol Gutiérrez.
http://www.iwabiofilm2013.com/