PROJECTE CONSOLIDER-INGENIO 2010 (SCARCE) - Evaluació i predicció dels efectes del canvi global en la quantitat i la qualitat de l'aigua en rius ibèrics

ENTITAT FINANÇADORA

Ministeri d'Economia i Competitivitat (MINECO)-CSD2009-00065

DURADA

2010-2014

COORDINADOR

Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)

INVESTIGADOR PRINCIPAL

Sergi Sabater

INVESTIGADORS

IMPORT ICRA

484.006€

El projecte SCARCE (CONSOLIDER-INGENIO 2010) del Ministeri d'Economia i Competitivitat (MINECO) té com a objectiu descriure i predir la rellevància dels impactes del canvi global sobre la disponibilitat de l'aigua, la seva qualitat i els serveis dels ecosistemes en les conques mediterrànies de la Península Ibèrica, i les seves implicacions per a la societat i l'economia. El projecte es desplega en quatre conques (Llobregat, Ebro, Júcar i Guadalquivir) que inclouen problemàtiques molt diferents i un ampli espectre d'escales espacials, ecològiques i d'escenaris socio-econòmics.

SCARCE incideix en qüestions de recerca bàsica que permetin definir les pautes a llarg termini i els mecanismes que operen en la hidrologia, la qualitat de l'aigua, la dinàmica de l'hàbitat fluvial, i l'estructura i funcionament dels ecosistemes fluvials de les conques de la Mediterrània. El segon objectiu relaciona els efectes del canvi climàtic i de la empremta humana (presos ambdós elements com components del canvi global) sobre els serveis que proporcionen els ecosistemes.
El projecte compta amb el suport extern d'administracions de l'aigua (Confederacions Hidrogràfiques, Agències de l'Aigua) i altres agents implicats (com comunitats de regants).

SCARCE reuneix un equip de científics procedents de diverses àrees de coneixement relacionades amb l'aigua. Així incorpora grups de recerca del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IDAEA, ICMAN), ICRA-UdG, UB, UPV, UPC, EHU, UPM, UV, URV, i UdL, que cobreixen aspectes diversos des de l' hidrologia, química de contaminants emergents, geomorfologia i hàbitat fluvial, ecologia, modelització, economia, i transferència a la societat.

Damià Barceló, director de l'ICRA i vice-director del IDAEA-CSIC, és el responsable de la coordinació dels 11 equips científics implicats en aquest projecte.

SCARCE utilitza una aproximació transversal que, partint de la recol•lecció de dades existents, completarà amb observacions directes en les quatre conques descrites.

SCARCE està estructurat en una sèrie de paquets de treball horitzontals i temàtics a través dels quals es determinarà: i) els riscos existents per als serveis ecosistèmics proporcionats pels sistemes fluvials; ii) una predicció de futures amenaces; i iii) les propostes de mitigació de riscos a la llum de les anàlisis econòmiques i socials. Els diferents paquets de treball es centren en la recol•lecció de dades (1), els patrons d’hidrologia (2), el transport de sediment i la morfologia del canal fluvial (3), la qualitat química (4), els processos ecosistèmics (5), la modelització de la quantitat i qualitat dels recursos (6), els escenaris socioeconòmics més probables (7), l’avaluació dels serveis ecosistèmics (8), i la gestió fluvial (9).

Participants:
ICRA, IDAEA (CSIC), Universitat de Barcelona (UB) , Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) , Universitat de València (UV), Instituto de Ciencias Marinas de Andalucia (ICMAN) , Euskal Herriko Unibertsitatea (EHU) , Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat de Lleida (UdL), Universidad Politécnica de Valencia (UPV) y Universidad Politécnica de Madrid (UPM).

 

L’ICRA organitza a Girona els dies 2 i 3 de desembre 2010 en col•laboració amb l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) la 1ªConferència Anual SCARCE: Understanding effects of global change of water quantity and quality in river basins, amb el suport de la Universitat de Girona (UdG), el Parc Científic i Tecnològic de la UdG, l’Agència Catalana de l’Aigua i el MICINN.

Hi assisteixen 106 científics d’arreu del món, entre els quals hi havia 10 membres del Consell Científic de l’ICRA, es van pronunciar 28 ponències i es van presentar 29 posters.

La 2ªConferència Anual SCARCE: Integrated modelling and monitoring at different river basin scales té lloc els dies 28 i 29 de novembre 2011 a Madrid, organitzada per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universidad Politécnica de Madrid.

Hi assisteixen 94 científics d’arreu del món, es van pronunciar 31 ponències i es van presentar 33 posters.

La 3ª Conferència Anual SCARCE: Bridging toxicants, stressors and Risk-Based Management under water scarcity té lloc a València els dies 26 i 27 de novembre 2012, organitzada per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València.

Hi assisteixen 120 científics d’arreu del món, es van pronunciar 35 ponències i es van presentar 44 posters.

La 4ª Conferència Anual SCARCE: Towards a better understanding of the links between stressors, hazard assessment and ecosystem services under water scarcity té lloc a Cádiz els dies 25 i 26 de novembre 2013, organitzada per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i l’Institut de Ciències Marines d’Andalucia del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Hi assisteixen 108 científics d’arreu del món, es van pronunciar 32 ponències i es van presentar 54 posters.

La última Conferència SCARCE: RIVER CONSERVATION UNDER WATER SCARCITY: Integration of water quantity and quality in Iberian Rivers under global change, tindrà lloc a Tarragona els dies 20 i 21 d'octubre 2014, organitzada per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Rovira i Virgili i TECNATOX.

 

www.idaea.csic.es/scarceconsolider
 

 

https://www.icra.cat/files/projecte/prova https://www.icra.cat/files/projecte/consolider prova2 https://www.icra.cat/files/projecte/logo scarce
Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar