20/03/2013

TROBAT UN NOU BACTERI MULTIRESISTENT, DEL GÈNERE AEROMONAS, AÏLLAT AL RIU TER A RIPOLL (GIRONA)

Elisabet Marti i José Luis Balcázar, investigadors de la línia de Qualitat i diversitat microbiològica de l'àrea de Qualitat de l'Aigua de l'ICRA, publiquen al Clinical Microbiology and Infection un estudi sobre la caracterització d'un nou bacteri multiresistent, del gènere Aeromonas, aïllat al riu Ter a Ripoll (Girona).

Els últims anys s'han publicat diversos estudis, en què han participat investigadors de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), sobre la presència d'antibiòtics en els rius espanyols. Avui aporten proves de com aquests antibiòtics afecten els organismes aquàtics i donen lloc a un nou bacteri. Una recent investigació de l'ICRA determina, com la presència d'antibiòtics incideix en l'aparició i disseminació d'un nou bacteri multiresistent als antibiòtics en el medi ambient aquàtic.

Els antibiòtics constitueixen la principal arma amb què compta el nostre sistema de salut per defensar-se dels bacteris responsables d'una infinitat de malalties infeccioses. Aquests bacteris, però, desenvolupen diferents mecanismes per resistir l'efecte dels antibiòtics produïts per elles mateixes. Aquests mecanismes de resistència són, a més, intercanviats amb facilitat entre els membres de la comunitat microbiana, la qual cosa resulta evolutivament molt avantatjosa per a ells, però constitueix una veritable amenaça des del punt de vista clínic i epidemiològic. La resistència bacteriana als antibiòtics constitueix, doncs, un greu problema de Salut Pública, ja que és cada vegada més freqüent que aquests compostos, eficaços fins fa poc, resultin ineficaços o innocus per a molts patògens.

Durant les últimes dècades, els estudis sobre la transferència de gens de resistència s'han centrat gairebé exclusivament en bacteris d'interès clínic, i s'ha obviat el paper que les bactèries d'origen ambiental poden tenir en aquest procés. És per això que els investigadors de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), Elisabet Marti i José Luis Balcázar, han dut a terme una investigació per determinar l'efecte de les activitats antropogèniques en l'aparició i disseminació de resistències a antibiòtics en el medi ambient aquàtic.

Part d'aquestes investigacions realitzades per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), cofinançades pel Ministeri d'Economia i Competitivitat i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), s'han publicat en Clinical Microbiology and Infection. L'estudi que porta per títol "Multidrug resistance-encoding plasmid from Aeromonas" presenta la caracterització d'una nova espècie bacteriana del gènere Aeromonas, aïllada al riu Ter al seu pas per Ripoll (Girona). Aquest bacteri és resistent a la majoria dels antibiòtics d'ús freqüent en l'àmbit hospitalari i extrahospitalari, incloent-hi aminoglucòsids (gentamicina i kanamicina), betalactàmics (amoxicil·lina i ceftazidima), fluoroquinolones (ciprofloxacina, enrofloxacina, norfloxacina i ofloxacina) i sulfamides (sulfametoxazol), entre d'altres. 

La presència de bacteris multiresistents en el medi ambient representa, doncs, una preocupació afegida a causa de les implicacions clíniques i mediambientals que se'n deriven. Entre aquestes cal destacar la creixent limitació en l'ús de fàrmacs eficaços i la necessitat d'utilitzar antibiòtics més costosos i de major espectre d'acció.

En definitiva, un major i més precís coneixement de les vies implicades en la disseminació d'aquestes resistències, de la seva regulació i dels factors que les estimulen són aspectes clau per establir estratègies de control eficaços i contrarestar l'aparició de resistències en bacteris patògens.

Clinical Microbiology and Infection, 18 (2012), E366-E368

Multidrug resistance-encoding plasmid from Aeromonas sp. strain P2G1

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-0691.2012.03935.x/abstract

 

 

https://www.icra.cat/files/noticia/jlbalcazar https://www.icra.cat/files/noticia/emarti
Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar