19/12/2012
UN PROJECTE PILOT AMB FILTRACIÓ PER OSMOSI INVERSA
UN PROJECTE PILOT DEMOSTRA QUE LA FILTRACIÓ PER OSMOSI INVERSA ELIMINA MÉS DEL 99% DELS FÀRMACS DIPOSITATS A LES EDARS
Un projecte pilot realitzat a l'EDAR de Castell-Platja d'Aro demostra l'eficiència d'eliminació dels productes farmacèutics, de les aigües residuals mitjançant un sistema d'osmosi inversa.
Els autors de l'estudi són: Davor Dolar, Meritxell Gros, Sara Rodríguez-Mozaz,
Jordi Moreno, Joaquim Comas, Ignasi Rodríguez-Roda i Damià Barceló.
La combinació de tractament MBR i RO ha mostrat una excel·lent eficàcia en l'eliminació dels fàrmacs, que va permetre eliminar més del 99% de tots ells.
La presència de contaminants emergents, com els productes farmacèutics, en el medi aquàtic i els seus possibles efectes sobre els organismes vius s'ha convertit en un tema de creixent preocupació per a científics, gestors de l'aigua i l'opinió pública.
Un projecte pilot realitzat a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Castell-Platja d'Aro demostra l'eficiència d'eliminació dels productes farmacèutics, considerats contaminants emergents, de les aigües residuals mitjançant un sistema que integra un bioreactor de membranes combinat amb un sistema d'osmosi inversa (MBR-RO).
El projecte ha estat realitzat per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), el Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental de la UdG (LEQUIA), el Consorci de la Costa Brava (CCB) i l'Empresa Mixta d'Aigües de la Costa Brava , SA.
En aquest estudi s'avalua l'eliminació de diversos fàrmacs, abastant un ampli espectre de compostos farmacèutics, medicaments psiquiàtrics, antibiòtics macròlids, antiinflamatoris, etc., en un sistema integrat de membranes (MBR-RO) a escala pilot. Aquest sistema combina els sistemes de bioreactors de membrana (MBR) amb unitats d'osmosi inversa (RO). La tecnologia MBR combina la degradació biològica dels contaminants amb una separació física de l'aigua tractada mitjançant filtració per membranes incorporada en el mateix bioreactor. Si s'acobla el sistema MBR a un sistema de filtració per osmosi inversa posterior, s'aconsegueix una filtració de l'efluent, ja tractat en el MBR, més exhaustiva -una mida més petita de porus-.
La combinació de tractament MBR i RO ha mostrat una excel·lent eficàcia en l'eliminació dels fàrmacs, que n'ha permès eliminar més del 99% de tots ells. Aquesta elevada eliminació dels contaminants contrasta amb l'aconseguida amb les tecnologies de depuració convencionals utilitzades d'una manera més estesa per al tractament d'aigües residuals urbanes, com és el cas del tractament secundari o biològic mitjançant el sistema de fangs actius, en el qual l'eliminació de fàrmacs és incompleta.
Els sistemes d'osmosi inversa suposen una alternativa cada vegada més real i necessària en llocs on l'escassetat d'aigua s'està convertint en un gran problema, com és el cas de zones mediterrànies, alternatives de tractament d'aigües residuals com la que es presenta en aquest estudi, permeten l'aprofitament i la reutilització d'aquesta aigua per a aplicacions com la irrigació de camps de golf, camps agrícoles, la recàrrega d'aqüífers o bé per abastir als propis rius amb aigua tractada, que és d'excepcional qualitat, amb molta menor presència de contaminants que la mateixa aigua de riu receptor.
Tot això té com a conseqüència una millora substancial en la qualitat de l'aigua del riu, la qual cosa és especialment important, ja que en moltes ocasions una gran part del cabal d'alguns rius mediterranis, especialment en èpoques de sequera, poden provenir de les descàrregues de les plantes depuradores, amb la qual cosa poden tenir alts nivells de contaminació. A més de l'estat òptim d'un riu dependrà la qualitat de l'aigua potable que se'n pugui extreure o, si s'escau, pot reduir la quantitat necessària de recursos energètics i, per tant, econòmics destinats a la producció d'aigua potable a les plantes de tractament potabilitzadores.
Cal esmentar que un estudi similar, en què també va participar l'ICRA i que va ser liderat per IDAEA-CSIC de Barcelona en col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua, es va dur a terme al riu Llobregat fa un parell d'anys. En aquesta ocasió el tractament que va possibilitar la reutilització de l'aigua després del tractament biològic va ser una filtració seguida de desinfecció per llum ultraviolada i cloració.
http://www.clipmedia.net/galera/ICRA/NdP/2012/121312_Osmosis/dossier%20imprimir_cat.pdf