27/11/2012

DETECTACTS FÀRMACS EN ELS PEIXOS DELS RIUS

INVESTIGADORS DE L’ICRA DETECTEN PER PRIMERA VEGADA, EN UN ESTUDI EXHAUSTIU DE CAMP A ESPANYA I PIONER A EUROPA, NIVELLS DE RESIDUS DE FÀRMACS EN PEIXOS DELS RIUS EBRE, LLOBREGAT, XÚCAR I GUADALQUIVIR.

Aquests estudis es presenten a València els dies 26 i 27 de novembre 2012 a la III Conferència Anual del projecte CONSOLIDER-INGENIO (SCARCE), un projecte multidisciplinar coordinat per Damià Barceló, director de l’ICRA.

El treball, que ja s’havia provat al laboratori, és fruit dels investigadors de l’ICRA Belinda Huerta (Predoctoral Student i líder de l’estudi), Anna Jakimska (Predoctoral Student de la Universitat de Tecnología de Gdansk, Polònia i visitant a l’ICRA), Meritxell Gros (Postdoctoral Researcher actualment al CSIRO Land and Water, Adelaida, Austràlia), Sara Rodríguez-Mozaz (Research Scientist) i Damià Barceló (director de l’ICRA) -d'esquerra a dreta a la foto.

En diferents espècies de peixos s’ha detectat Diclofenac (Voltarén) i es constata que aquest contaminant es troba en totes les conques hidrogràfiques. La Unió Europea vol afegir-lo a la llista dels contaminats prioritàris a controlar en les mostres d’aigua.

Damià Barceló explica que aquestes acumulacions de fàrmacs en els peixos no son dolentes per a la salut humana. Els riscos son a llarg termini per als sistemas aquàtics.

Aquest estudi demostra que les Estacions Depuradores d’Aïgues Residuals de les quatre conques hidrogràfiques estudiades (Ebro, Llobregat, Xúcar i Guadalquivir) no eliminen el diclofenac. També que els peixos del riu son capaços d’acumular-lo, "indicant, per tant uns riscos continus d’exposició a aquest fàrmac, els efectes dels quals a llarg termini en l’ecosistema aquàtic dels 4 rius son difícil de preveure, però que els afectarà negativament”.


 

https://www.icra.cat/files/noticia/bhuerta 2 https://www.icra.cat/files/noticia/ajakimska 2 https://www.icra.cat/files/noticia/mgros 2 https://www.icra.cat/files/noticia/srodriguez 2 https://www.icra.cat/files/noticia/dbarcelo 2
Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar