15/09/2011

PER PRIMER COP ES MESUREN FÀRMACS ALS SEDIMENTS DEL RIU EBRE

En el marc del projecte SCARCE, l'equip de Damià Barceló del CSIC i de l'ICRA, i investigadors del Brasil i de l'Arabia Saudita publicaran en breu a la revista Chemosphere un article rellevant. Una de les conclusions importants d'aquest article, que mesura nivells de fàrmacs al riu Ebre, és que per primer cop s'han mesurat els sediments i particules sòlides del riu Ebre i es veu que aproximadament el 70% dels fàrmacs van a l'aigua, però el 30% restant queden retinguts als sediments. S'han detectat fins a 43 fàrmacs.

Aixó és un fet important de cara a calcular la contaminació real del riu Ebre i el fet que quedin atrapats, alguns d'ells als sediments,  també és motiu de preocupació, ja que els organismes aquàtics, és a dir peixos entre d altres, poden bioacumular part d'aquests  productes i incorporar-los a la cadena tròfica.

Fins ara la majoria de dades sobre fàrmacs en rius només parlaven de que es detectaven a l'aigua, és a dir a la fase dissolta, i no al particulat del riu, per tant l' article té rellevància i demostra que en tots els estudis que es facin sobre aquests compostos caldrà considerar els sediments del riu i de cóm poden afectar als organismes.

 

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar