20/01/2014

CIENTÍFICS EUROPEUS ES TROBEN A L'ICRA PER COORDINAR UN PROJECTE DE CONTROL REMOT DE LA QUALITAT DE L'AIGUA EN LLACS I EMBASSAMENTS

• La trobada que reuneix investigadors, tecnòlegs i gestors de l’aigua de tot Europa té lloc els dies 21, 22 i 23 a l'ICRA i servirà per posar a punt la xarxa que coordinarà les estacions automàtiques de mesura de la qualitat de l'aigua en llacs i embassaments arreu d'Europa.

• La xarxa NETLAKE (Networking Lake Observatories in Europe), finançada per l' Oficina Europea de Cooperació en Ciència i Tecnologia (COST), és un esforç sense precedents a Europa i està formada per 80 investigadors i gestors de l'aigua de 24 països i coordina una cinquantena d’estacions automàtiques de mesura repartides per tot Europa.

El coordinador general és el Dundalk Institute of Technology (Irlanda).

L'ICRA coordina la relació entre els científics i gestors de l'aigua dintre del projecte, juntament amb la Universitat de Málaga i la Universitat de Barcelona.

El control de la qualitat de l’aigua en llacs i embassaments és fonamental per als usos humans de l’aigua, especialment per a l’aigua destinada a consum humà. Fins ara aquest control s’efectuava principalment amb costoses visites al camp del personal de les administracions públiques o empreses privades. Ara, amb els nous avenços tecnològics, tant de sensors de la qualitat, com de la transmissió de dades sense fils, aquest control es pot fer de manera remota i a temps real amb la instal·lació de boies o plataformes flotants a la superfície dels llacs que es volen monitoritzar.

La xarxa internacional NETLAKE té com a objectiu coordinar les estacions automàtiques de mesura de la qualitat de l’aigua en llacs i embassaments arreu d’Europa, per tal d'estandarditzar els mètodes de mesura, la transmissió de dades i la interpretació de la ingent quantitat d’informació que aquestes insta·lacions poden generar.

L'objectiu final és convertir aquesta tecnologia en un estàndard per a la recerca científica, la gestió de la qualitat de l’aigua, i la implementació de la Directiva Marc de l’Aigua. També es treballarà amb projectes de ciència ciutadana per apropar aquesta tecnologia a les escoles.

Foto noticia: Eleanor Jennings.

https://www.dkit.ie/netlake

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar