06/10/2012

UN ESTUDI INDICA QUE LA INVERSIÓ EN EL MANTENIMENT I LA MILLORA DE LA QUALITAT DELS RIUS GENERA BENEFICIS ECONÒMICS

Un estudi dut a terme per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) conjuntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el Centre Tecnològic de l’Aigua (CETaqua), Aigües Ter Llobregat (ATLL), i Aigües de Barcelona (Agbar), ha permès quantificar alguns dels serveis ambientals que ofereix el riu Llobregat.

L’estudi revela que el bosc de ribera pròxim al riu Llobregat ofereix, en l’actualitat, uns serveis ambientals per a la potabilització de l’aigua valorats en uns 79.000€ anuals. Aquest estalvi en la potabilització s’aconsegueix gràcies a la reducció de la temperatura de l’aigua del riu, que abarateix la seva posterior potabilització.

També destaca el benefici que es podria derivar de la recuperació d’altres zones del riu actualment degradades, que faria millorar la qualitat de l’aigua i reduiria encara més les despeses de potabilització, fins a 150.000€ anuals.

S’estima que un 50% de les inversions en la millora del bosc de ribera al riu Llobregat podrien ser recuperades en 20 anys tenint tan sols en compte l’estalvi que s’obtindria en els costos de potabilització de l’aigua del riu. El temps de recuperació de la inversió podria ser més curt si es consideressin altres beneficis, com l’autodepuració natural de l’aigua, o els serveis recreatius i de lleure que ofereix el riu.

Els resultats de l’estudi també indiquen que la reducció de la despesa de potabilització podria ser superior al milió d’euros anuals si es poguessin introduir altres millores en la qualitat del riu Llobregat, sobretot pel que fa a la reducció de les concentracions de sal que presenta el riu Llobregat i Cardener en els seus trams més baixos.

L’estudi s’ha realitzat en el context d’una tesis doctoral, defensada a la Universitat l’Illinois (EUA), i que proposa la incorporació dels serveis ambientals en la planificació dels recursos hídrics a Catalunya.

La conca del riu Llobregat permet garantir el subministrament d’aigua de quasi 5 milions de persones de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i també fa possible satisfer les necessitats agrícoles i lúdiques al llarg de la seva conca. Els ecosistemes en un bon estat proporcionen serveis ambientals que, tot i el seu enorme valor en termes econòmics, són difícils de valorar, i sovint es posa de manifest el seu valor tan sols quan aquests es veuen degradats o malmesos.

La gestió dels serveis ambientals a la conca del Llobregat no és una qüestió actual sinó que té antecedents històrics. La proposta per gestionar els serveis ambientals ja va ser estudiada l’any 1890 per l’enginyer forestal Rafael Puig i Valls, el qual va proposar gestionar els serveis ambientals forestals del Pirineu per tal de reduir els efectes de les inundacions a la conca. 

Dia 6/10/10

http://www.catradio.cat/audio/669503/Aigues-aires-llocs

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar