20/03/2017

L'ICRA obre les portes als estudiants de batxillerat en el Dia Mundial de l'Aigua

El  22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, l’Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) celebrarà  una jornada de portes obertes adreçada a alumnes de batxillerat. La finalitat de la trobada, a banda de donar a conèixer les activitats de l’ICRA, es fer entendre als visitants la investigació que es duu a terme relacionada amb el cicle integral de l’aigua. Prenent com a fil conductor l’estat del riu Onyar, sovint citat pel freqüent impacte a què es troba sotmès, l'ICRA proposarà als visitants un recorregut pels diferents àmbits de recerca desenvolupats en el centre.

L’activitat és una oportunitat única per comprovar l’estreta relació entre medi i recerca i de la necessitat de la interacció entre diferents disciplines científiques per respondre preguntes complexes que existeixen actualment.

Les visites tindran lloc de les 9.30h fins a les 17.30h, en grups de 20 estudiants de diferents centre educatius d’arreu de Catalunya. La durada prevista de cada sessió es d’una hora i mitja, aproximadament, en diferents espais del centre.

L’experiència començarà amb la benvinguda del sotsdirector de l’ICRA i responsable de l’Àrea de Recursos i Ecosistemes el Dr. Sergi Sabater, a la sala d’actes de l’Edifici H2O –seu de l’ICRA- amb la Introducció al problema ecològic dels rius.

Seguidament, s'iniciarà la visita als laboratoris de l’ICRA amb la Caracterització fisicoquímica de l’aigua, on es mostraran les tècniques més avançades per a la determinació de paràmetres de control imprescindibles per al coneixement de l’estat ecològic de les masses d’aigua.

En segon terme els investigadors de l’Àrea de Qualitat de l’Aigua procediran amb la familiarització de la Determinació dels contaminants orgànics en el riu, com poden ser fàrmacs, antibiòtics, disruptors endocrins, etc. Es descriurà la realització del pretractament de la mostra: filtració i preconcentració dels compostos objecte d’estudi. Posteriorment, es farà una presa de contacte amb l’equipament vinculat a l’anàlisi: cromatografia líquida acoblada a espectrometria de masses.

Posteriorment, es parlarà sobre l’Estudi de l’impacte de la contaminació sobre microorganismes, de la mà d’investigadors especialitzats en Qualitat i Diversitat Microbiològica, donaran una visió general de les tècniques moleculars per a la identificació i recompte de microorganismes, així com les que s’utilitzen per a la quantificació de marcadors gènics relacionats amb la resistència a antibiòtics.

I, a la sala de rius experimentals, el responsable de la instal·lació conjuntament amb el seu equip plantejaran l’Estudi de l’impacte sobre els ecosistemes a través de la resposta de la biota en canals artificials.

Per finalitzar la jornada de portes obertes, els investigadors de l’Àrea de Tecnologies i Avaluació aprofundiran en el Tractament de les aigües residuals, detallant la funció i l'operativa de les depuradores (retorn de l’aigua tractada al riu) donant a conèixer les tecnologies actuals i la innovació desenvolupada en les instal·lacions de l’ICRA.

Els instituts que participaran en la jornada de portes obertes seran Institut Vilafant (Vilafant), Institut Celestí Bellera (Granollers), Institut Terrassa (Terrassa), Institut La Miquela (Bescanó), Institut Rovira-Forns (Santa Perpètua de Mogoda), Casa del Roure (Barcelona), Institut Montilivi (Girona) i Escola Joviat (Manresa).